W skrócie
Paszteciki z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami to znakomita baza do szybkiej przekąski. Farsz można urozmaicić dodatkiem pokrojonej w kostkę szynki, dodać startego parmezanu albo dodać porcję pokrojonej w kostkę cebuli z czosnkiem. Do farszu do ciasta można także użyć twardych warzyw np.: pokrojonej cukinii lub papryki. Zachęcam, aby dopasować farsz do swojego gustu, a podany przeze mnie przepis traktować jako punkt wyjścia. Goście będą zaskoczeni, że można upiec smaczną przekąskę w kwadrans.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami
Przekąska z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami – prosty przepis do zupy
Liczba porcji: na 20 sztuk.
Czas przygotowania: 15-20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 4 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów,
- 100 g sera feta,
- 10 g suszonego tymianku,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka.
Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego?
Przygotowanie:
- Do blendera włożyłam suszone pomidory, ser feta i dosypałam suszonego tymianku.
- Następnie rozwinęłam arkusz ciasta francuskiego, lekko posypałam mąką pszenną i cieniej rozwałkowałam.
- Na cieście rozsmarowałam pastę z suszonych pomidorów i fety i zwinęłam w jeden duży rulon od szerszego boku.
- Ciasto francuskie podzieliłam na 1 cm ślimaczki przy pomocy nitki dentystycznej.
- Powstałe paszteciki z ciasta francuskiego układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ułożone paszteciki posmarowałam z wierzchu rozmieszanym jajkiem z mlekiem.
- Przekąski z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza z termoobiegiem przez 9 minut. Gotowe przekąski powinny nabrać złoto-brązowego koloru.
- Upieczone przekąski z ciasta francuskiego odstawiłam do wystudzenia na 5 minut.
Czytaj także: Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis na paszteciki z pieczarkami i mięsem
Sposób podania przekąsek z ciasta francuskiego
Domowe przekąski nadają się jako dodatek do zup. Szczególnie będą świetnie współgrać z zupami krem jako chrupiący i słony dodatek. Polecam podawać je do zupy krem z pomidorów, zup dyniowych albo do zupy brokułowej o aksamitnej konsystencji.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?