MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

W centrum Oświęcimia zawaliła się kamienica. Trwa akcja poszukiwawcza

W centrum Oświęcimia zawaliła się kamienica. Trwa akcja poszukiwawcza

Relacja ze spotkania autorskiego z Pauliną Molicką w WiMBP w Rzeszowie

Relacja ze spotkania autorskiego z Pauliną Molicką w WiMBP w Rzeszowie

Polecamy

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Szukasz pomysłu na krótką wycieczkę za granicę? Zobacz, co oferuje Ostrawa

Szukasz pomysłu na krótką wycieczkę za granicę? Zobacz, co oferuje Ostrawa

Opuszczony klub jak egipski grobowiec. Nie oglądaj tych zdjęć, jeśli masz słabe nerwy

Opuszczony klub jak egipski grobowiec. Nie oglądaj tych zdjęć, jeśli masz słabe nerwy